Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vänstpartiet i Malung vill se planer för den planerade mellanstadieskolan innan stadieindelningen genomförs. Foto: Sofie Lind/SVT

Skolan het fråga i Malung – Vänsterpartiet vill stoppa planerna

Uppdaterad
Publicerad

Stadieindelningen i Malung går för fort och borde skjutas på framtiden, menar Vänsterpartiet, som är i opposition i Malung-Sälens kommun.

Partiet vill också se att ett bättre underlag för den planerade – men nu bortprioriterade – nya mellanstadieskolan tas fram.

Den nya mellanstadieskolan i Malung presenterades av majoriteten så sent som förra året och var då en viktigt del av stadieindelningen, som innebär att flera elever tillfälligt måste byta skola till hösten. Målet är att skapa rena låg- mellan-, och högstadieskolor i kommunen i framtiden.

Men nu när byggnationen inte finns med – utan ska planeras senare – så är det oklart hur länge eleverna ska gå i de tillfälliga lokalerna.

Valet 2022 Malung-Sälen

– Vi tycker också man ska arbeta med en plan B om stadieindelningen i höst inte funkar, säger Karin Ek Lissbol, ordförande för Vänsterpartiet i Malung.

Liberalernas fråga från början 

Vid valet 2018 var det Liberalerna i Malung-Sälen som drev frågan om stadieindelning. Det går bland annat att se i SVT:s Valkompass från 2018

När det sen bildades en politiska majoritet mellan Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna i kommunen blev stadieindelningen den gemensamma majoritetens fråga.

Men att stadieindelningen ska ha skyndats på till följd av valet nu i höst, nekar Socialdemokraterna till.

– Det är ingen valfråga och det vore snarare otaktiskt för oss att göra det till en nu när det är så turbulent, säger Sofia Söderström (S) till SVT.

Så planeras ändringen av skolorna i Malung-Sälens kommun:

När en ny mellanstadieskola är byggd där Lillmons skola finns idag, så kommer följande stadieindelning i Malung bli:

• Blomsterbäcksskolan (idag F-5) kommer vara en F-3 skola.

• Malungsfors skola (idag F-5) kommer vara en F-3 skola.

• Lillmons ”nya” skola (idag F-5) kommer vara en 4-6 skola.

• Centralskolan i Malung (idag 6-9) kommer vara en 7-9 skola.

Fram till den nya skolan är byggd kommer det se ut såhär:

• Lillmons skola läggs ner, men vissa ämnen, så som slöjd, kommer fortfarande bedrivas i lokalerna.

• Årskurs fyra och fem från Lillmon placeras hösten 2022 i Centralskolan i Malung, i en seperat del av skolbyggnaden. Utemiljö och lokaler ställs i ordning vid Centralskolan. Årskurs 6 från Malungsfors – som på eget initiativs valt att flytta till Malung – kommer vara i huvudbyggnaden där högstadiet är tillsammans med sexorna från Centralskolan. Fyror och femmor kommer placeras i egna lokaler i anslutning till Centralskolan.

• Fler moduler kommer att sättas upp vid Blomsterbäcksskolan där justeringar och ombyggnationer av befintliga lokaler måste göras.

• Malungsfors blir en F-5 skola, till följd av att sjätteklassare i nuläget valt att flytta över till Malung.

• ”När den nya byggnationen är genomförd är planen att Lillmons årskurs 4-6 med tillfällig placering i Centralskolans lokaler och Malungsfors årskurs 4-6 slås samman till en enhet”, skriver Malung-Sälens kommun på sin hemsida. När byggnationen sker är fortfarande oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Malung-Sälen

Mer i ämnet