Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad står högst upp på önskelistorna i Rättvik? Hör vad Gadi och några andra önskar sig. Foto: SVT

Bra skidväder och böcker – det står på önskelistorna i Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

För handeln är julen den viktigaste försäljningsperioden under året och trots att vi lever i en ekonomiskt turbulent tid förväntas få spara in på julmat och julklappar. Vad står på folks önskelista i år? SVT har frågat några personer i Rättvik.

– Jag önskar mig böcker. Det florerar så mycket information i sociala medier, men man behöver ha rätt information och då är böcker bra, säger Gadi Nishimwe i Rättvik.

Årets decemberhandel väntas dra in drygt 91 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt 18 800 kronor per hushåll enligt Handelns utredningsinstituts prognos över julhandeln.

Stora festligheter väntas

Det som gör att vi förväntas konsumera för de här summorna är bland annat att årets jul kan firas utan restriktioner, det väntas leda till  fler stora gemensamma festligheter och julbord. Dessutom är julen en mycket traditionsbunden högtid vilket gör att folk har svårt att dra in på handlandet.

– Jag önskar mig inte så mycket, men kanske lite kläder, säger Per Nygren i Rättvik.

Se fler julklappsönskningar i videon.

Chatta med SVT:s reportrar: Vad gör du på julafton? 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.