Vägarna i Dalarna bland de sämsta i landet

Publicerad

Man brukar höra att vägarna blir sämre ju högre upp i landet man kommer och enligt Motormännens granskning av Sveriges vägnät är Dalarna bland de sämre både vad gäller länsvägar, europavägar och riksvägar.

Undersökningen visar att 1,3 procent av vägarna i Dalarna får underkänt, sjua från botten när Sveriges län jämförs. Om man bara tittar på länsvägarna i statistiken sjunker Dalarna ytterligare till femte sämst i landet.

Länsväg 311 sämst i länet

Den allra sämsta är länsväg 311, mellan Sälen och Tännäs via Särna, som länge omnämnts som den absolut sämsta vägen i länet.

Enligt den senaste rapporten är 3,3 procent av sträckan underkänd i nuläget. Men man kan se en klar förbättring om man jämför med granskningen som gjordes 2015, då hela 15,2 procent av länsväg 311 var underkänd.

– Ja, den har verkligen varit den sämsta vägen i Dalarna. Jag har inte åkt den än i år, så jag vet inte om det har hänt något under vintern, säger Lennart Kjellin, Motormännen Dalarna.

Europaväg och riksväg klart bättre

Dalarna tillsammans med bland annat Västernorrland, Värmland, Jämtland och Stockholm ligger högt på andelen underkänd väg. Av europavägarna håller E45 genom Värmland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten lägst kvalitet.

Men enligt Lennart Kjellin är europavägarna och riksvägarna genom Dalarna klart bättre än länsvägarna.

– De ser förhållandevis riktigt bra ut, det är nästan bara gröna vägar. Jag kan inte påminna mig om någon riksväg eller europaväg som var väldigt dålig. De flesta är okej och har blivit bättre med åren, säger han.

Kvaliteten mäts i telefonen

Det är med smartphones som Motormännen granskar kvaliteten på vägarna runt om i Sverige, en teknik som med hjälp av telefonens vibrationssensor känner av vägarnas ojämnheter.

Se hur mätningen går till i videon ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vägskador i Dalarna

Mer i ämnet