Vansbro är redo för vårfloden

Uppdaterad
Publicerad

Vårfloden är inte över. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Västerdalälven där vårfloden troligen kommer att kulminera fram emot helgen.

Länsstyrelsen har idag haft ett avstämningsmöte med kommunerna längs Västerdalälven för att bilda sig en uppfattning om läget.

– Älven har stigit kraftigt de senaste dygnen men vi ser tendenser till att snösmältningen kan börja avta i de norra delarna. Men det tar ett par dygn innan det börjar minska i de nedre delarna så här kan Västerdalälven komma att stiga ytterligare de närmaste dygnen, säger Eva-Karin Ljunglund som är krisberedskapshandläggare hos Länsstyrelsen Dalarna.

Förberedda sedan februari

I Vansbro – där Västerdalälven och Vanån möts – är vattennivåerna höga och mer vatten kan vara att vänta.

– Vi har förberett oss sedan i feburari, säger Niclas Jolhammer som är kommunens säkerhetssamordnare.

Skyddsvall vid värmeverket

Bland annat har man byggt en skyddsvall mellan Vanån och området där fjärrväremverket finns.

Hör Niclas Jonhammer berätta mer om läget i Vansbro i videon ovan. Där får man även höra Åsa Larsson, boende i Vansbro, vars bastu är hotad av vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.