Arkivbild från ett annat tillfälle. Foto: TT

Vapenamnestin: Flest vapen i regionen inlämnade i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Den vapenamnesti som började den första februari och ska pågå i tre månader har lett till att en mängd vapen lämnats in. I Dalarna har totalt 229 vapen och vapendelar lämnats in, vilket är mest i regionen.

– Det är ett jaktlän så det är inte alls otroligt med sådana siffror, säger Christian Eriksson på polisens rättsenhet, region Bergslagen.

Helautomatiska vapen

Desto ovanligare är att fem av de vapen som lämnats in i Dalarna är helautomatiska.

– Ställer man det i relation till hur mycket som lämnas in så är det rätt ovanligt, normalt handlar det om en procent av de vapen som lämnas in som är av den typen, säger Christian Eriksson och fortsätter:

– Det är bra att de inte är kvar där ute, det är kraftiga doningar, säger han.

I gott skick

Det rör sig om två kulsprutepistoler av typen Suomi, som bland annat användes under andra världskriget i Finland, och tre kulsprutegevär.

– Det är rent militära vapen, säger Christian Eriksson.

– Skicket på dem är väldigt gott, de är inte slitna på det sättet som kan antas när det gäller militära vapen, säger han.

Kan behållas

I vanliga fall skrotas de vapen och vapendelar som lämnas in, men det kan bli fråga om att behålla de ovanliga vapentyperna för att ha som referens.

Samtliga helautomatiska vapen lämnades in i Mora. Ursprunget är oklart eftersom polisen inte gör efterforskningar vid vapenamnestier.

Har inte haft förväntningar

Halvvägs in i amnestiperioden har alltså 229 vapen eller vapendelar lämnats in.

– Vi har inte haft några förväntningar på hur mycket som skulle lämnas in så jag kan varken säga bu eller bä om det, säger Christian Eriksson.

Vapenamnestin pågår till 30 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.