Johan Sares, anläggningschef på Orsa rovdjurspark. Foto: Bildbyrån

Anläggningschefen på Orsa rovdjurspark: ”Vi uppfyller alla krav”

Uppdaterad
Publicerad

Den varg som rymde från Orsa rovdjurspark på lördagsmorgonen avlivades senare efter att ha spårats till ett område vid Hällsjön, runt tio kilometer norrut. Hur vargen kunde rymma är fortfarande oklart.

– För mig är det helt obegripligt att den klarat av det, säger anläggningschefen.

– Vi måste göra en översyn, vi har haft vargar här i många år och det här ska inte vara möjligt, säger Johan Sares, anläggningschef på Orsa Grönklitt och rovdjursparken.

Ska utvärderas

Johan Sares säger att man nu kommer att göra en utvärdering av det som hänt.

Orsa rovdjurspark

Hur känns det att något sånt här händer efter händelsen för två år sedan där en björn grävde sig ut ur sitt hägn och dödade en djurvårdare?

–  Det är såklart inte bra att ett djur kan smita från sitt hägn, samtidigt följer vi alla regler och förordnader som man ska göra, säger Johan Sares.

Vargen ska ha tagit sig över staketet, hur vet ni att den tog sig ut på det sättet?

Den har lämnat blodvite efter sig hela vägen upp på stängslet, säger Johan Sares.

Länsstyrelsen inte inblandad

Enligt tidigare uppgifter från Sares ansvarade länsstyrelsen för spårning och beslut om avlivning. Det stämmer inte.

– Vi har inte fattat något beslut om skyddsjakt, säger Jonas Bergman, enhetschef på viltenheten på Länsstyrelsen Dalarna.

– När ett djur rymmer från ett hägn så är det hägnets ansvar, vi har varit på plats och dokumenterat och tagit prover, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orsa rovdjurspark

Mer i ämnet