Här är revir som omfattas i jakten. Foto: SVT

Fem vargar fällda i Dalarnas gränsrevir

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen fälldes ytterligare en varg i Almhöjdenreviret som delas med Dalarna, Västmanland och Örebro. Tre vargar har nu fällts där, och tre återstår i reviret.

I det andra reviret, Tinäsreviret som delas med Gävleborg, fälldes två vargar under tisdagen tidigare i veckan.

Vid 10.30 på tisdagen fälldes en tik i Stålbo som ligger på Gävleborgssidan i Tinäsreviret. Ytterligare en varg, en hane, har fällts i Ängsnäs, också på Gävleborgssidan. Den första vargen som fälldes i Almhöjdenreviret ska ha skjutits i Skinnskattebergs kommun och den andra i Lindesberg.

Sex vargar återstår att skjuta i Tinäsreviret och tre i Almhöjdenreviret. Men den återstående kvoten kan variera under jaktens gång.

– Man drar av påskjutna vargar från tilldelningen tills man vet om den är fälld eller inte, säger Caroline Dickson vid Länsstyrelsen Dalarna.

Om påskjutna vargar bedöms vara skadefria avslutas eftersöket och de ingår då igen i kvoten.

Största jakten i modern tid

På måndagsmorgonen inleddes licensjakt på varg i Dalarna, Västmanland, Gävleborg, Örebro och Värmland. Årets licensjakt är den största i modern tid. 75 vargar får skjutas i de fem vargtätaste länen. I Dalarna jagas varg i två revir – totalt får 14 vargar skjutas i de två områdena.

I Almhöjdenreviret får sex vargar fällas.

I Tinäset handlar det om totalt åtta vargar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser vargstammen ut idag? Hör Caroline Dickson på Länsstyrelsen i klippet. Foto: SVT/TT

• Jakt får bedrivas från den 2 januari 2023 till och med den 15 februari 2023 eller till dess länsstyrelsen avlyser jakten.

• Jakten bedrivs för Dalarnas del i två gränsrevir: Almhöjdenreviret som delas med Västmanland och Örebro, samt Tinäset som delas med Gävleborg.

• Totalt får högst 14 vargar fällas, sex 6 i Almhöjdenreviret och åtta 8 i Reviret Tinäset.

• Jaktledarna är skyldiga att minst en gång i timmen avlyssna Länsstyrelsens telefonsvar om återstående tilldelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Licensjakten på varg 2023

Mer i ämnet