Var du bor kan vara avgörande när du söker vård med skyddad identitet. Foto: Jessica Hansson/SVT

Var du bor kan vara avgörande när du söker vård med skyddad identitet

Publicerad

SVT Nyheter Dalarna har begärt ut alla 21 regioners riktlinjer för hur de hanterar personer med skyddad identitet. Resultatet visar att det skiljer sig åt mellan regionerna.

– Det är ett stort problem för de som lever skyddade att söka vård när det skiljer sig åt mellan alla regioner, säger Jenny Westerstrand, ordförande i Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer.

I majoriteten av landets regioner registreras vårdsökanden med personnummer och det är inte möjligt enligt riktlinjerna att få ett reservnummer som kan fungera som ett tillfälligt personnummer. Flera av regionerna motiverar sitt beslut om att inte använda reservnummer med säkerhetsaspekter.

– Många som lever skyddade tycker det är jobbigt och osäkert att uppge sitt personnummer och sitt namn eftersom de inte vet vem som tar emot uppgifterna eller som har tillgång till dem i efterhand, säger Jenny Westerstrand. 

Digitalisering ställer till det 

Pappersjournaler, som användes av alla regioner innan ärenden började registreras digitalt, används fortfarande som alternativ i sex av regionerna, med rekommendation om att journalen ska hållas inlåst. 

I fem av regionerna är riktlinjerna också att personen som kontaktar vården ska få ett telefonnummer att ringa och en kontaktperson för att underlätta vårdärenden. 

– Digitaliseringen av vården är bra på många sätt men tyvärr är de skyddade personerna inte inkluderade, säger Jenny Westerstrand. 

Återbesök hanteras olika 

I de flesta regioner skickas provsvar och kallelse till återbesök ut via post. Men i till exempel Jämtland får patienten istället ett telefonnummer till vårdenheten för att ringa tillbaka om provsvaret, något som enbart används där enligt regionernas egna svar. 

Örebro och Värmland sticker också ut jämfört med de flesta andra regionerna. Där kan patienten få tid för återbesök direkt med ett papper i handen. 

Få regioner erbjuder recept på papper 

Vad gäller recept på läkemedel är det endast två av Sveriges 21 regioner som enligt riktlinjerna erbjuder recept på papper. 

– Det är ett stort problem för de som lever skyddade att söka vård när det skiljer sig åt mellan alla regioner på hur man ska göra. Många flyttar ofta runt och då blir det problematiskt när riktlinjerna är olika.

Så ser regionernas riktlinjer ut:

Blekinge: Registrering sker via personnummer.

Dalarna: Personnummer ska anges, alternativt reservnummer om inte personnummer finns. Kontaktperson på vårdcentralen ska ges med namn och telefonnummer. Post sker via skatteverket.

Gotland: Personnummer, reservnummer eller pappersjournal finns som alternativ.

Gävleborg: Ger ut reservnummer för personer som vill vara anonyma.

Halland: Reservnummer används för de personer med tillfälligt skyddad boende.

Jämtland/Härjedalen: Reservnummer inte möjligt, ska ange personnummer. Ort kommer automatiskt att stå Göteborg. Personen ska få ett telefonnummer till vårdenheten för att ringa tillbaka om provsvar.

Jönköping: Personnummer krävs.

Kalmar: Personnummer eller reservnummer erbjuds.

Kronoberg: Personnummer krävs.

Norrbotten: Personnummer krävs.

Skåne: Identitetskoll via personnummer ska ske vid första registrering. Reservnummer kan användas i enskilda fall i journalen, registreras på dagens datum. Post via skatteverket.

Stockholm: Reservnummer kan användas annars personnummer via pappersjournaler.

Sörmland: Reservnummer kan fås och pappersjournaler kan användas.

Uppsala: Personnummer krävs.

Värmland: Personnummer registreras första gången vid registrering. Bokning av vård sker via pappers kort samt pappersjournaler.

Västerbotten: Reservnummer kan läggas upp med rätt födelseår, månad och dag utifrån dagens datum. Nytt reservnummer varje gång de besöker vården. Post via skatteverket.

Västernorrland: Kan skapa reservnummer om personen vill vara anonym men enligt riktlinjer bör personen inte få det p.g.a svagare integritetsskydd. Registreras helst på personnummer.

Västmanland: Går efter sekretess, skyddad bokföring och fingerade personuppgifter. Men skriver endast namn och registrerar inte personnummer.

Västra Götalandsregionen: Personnummer ska anges men journal via papper.

Örebro: Personnummer anges. Pappersjournaler kan användas i enskilda fall. 

Östergötland: Personnummer krävs. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.