Foto: Anders Hansson

Stort tryck på telefonerna på Hedemora vårdcentral – vart tredje samtal handlar om vaccination

Uppdaterad
Publicerad

Av alla som ringer till vårdcentralen i Hedemora just nu är det ungefär 30 procent som har frågor om när och hur de kan boka vaccination mot covid-19. Men vårdcentralen har svårt att ge något exakt svar på grund av bristen på vaccin.

Läget är likartat på flera vårdcentraler i Dalarna.

I Hedemora finns det en stor beredskap att ge vaccinsprutor, eftersom vårdcentralen utöver den ordinarie personalen lyckats engagera ytterligare 15 sjuksköterskor som kan hjälpa till med vaccineringarna.

– Problemet är tillgången på vaccin. Det gör i sin tur att vi inte riktigt kan ge några bra svar till alla dem som frågar, säger Annaklara Levin, chef på Hedemora Vårdcentral.

– Det blir ändå ganska många som ringer till vårdcentralen.

Tycker du att allmänheten borde söka information om sin vaccination på annat sätt?

– De flesta som ringer är äldre och de har kanske svårare att söka informaton på internet. Många äldre vill prata med en person och få en dialog. De vill få bekräftelse på att de är med i rullarna. Det är naturligtvis ett merjobb för vårdcentralen, men vi hanterar det och det går ganska bra i dagsläget.

Som alternativ till vårdcentralen finns även ett telefonnummer hos Region Dalarna att ringa för information om vaccinering mot covid-19: 010-249 92 88. Öppettider måndag-fredag 09:00-11:00, 13:00-15:00.

I klippet hör du Annaklara Levin på Hedemora Vårdcentral berätta mer om vaccinbristen och vad den vanligaste frågan är nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.