Foto: Mora Brandkår

Vattenbombningen avbruten över skjutfältet

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 70 man och sju helikoptrar jobbar vidare med att bekämpa skogsbranden utanför Trängslet i Älvdalen. Under torsdagen har släckningsarbetet gått förhållandevis bra då branden inte har spridit sig. Men under kvällen bedömde sprängämnesexperterna på plats att helikopterflygning över skjutfältet innebär en stor risk.

Det var igår vid 19.30-tiden som en granat exploderade på skjutfältet, som upptäcktes under torsdagsmorgonen, och experterna bedömer nu att det är risk för fler explosioner.

– En artilleripjäs detonerade igår och det var en kraftig historia. Under dagen har expertisen gjort beräkningar och kommit fram till att det krävs ett säkerhetsavstånd på 800 meter uppåt, och det innebär att helikoptrarna inte kan flyga så lågt, säger Anders Rosén, kommunikationschef Mora Brandkår.

Skogsbranden i Trängslet

Helikoptrar fortsätter flyga på andra håll

Det är bara i riskområdet vid skjutfältet som vattenbombningen avbrutits,  i de övriga brandområdena beräknas vattenbombningen komma igång igen när nya beräkningar har gjorts.

– Det här gäller bara det område där det kan finnas odetonerad ammunition. Det är väldigt varmt här nu och det finns risk att det blossar upp igen. Det kan vara så att man kommer igång med vattenbombningen igen om temperaturen sjunker.

Inget håller tillbaka branden vid skjutfältet

Eftersom vattenbombningen avbrutits finns nu risken att branden börjar sprida sig igen.

– Branden har inte spridit sig i dag men å andra sidan kan det ändras snabbt. Om det blåser och det blir hett kan härdarna som nu ligger och pyr blossa upp igen, men vi har en försiktigt optimism. Och nu finns det inget som håller tillbaka branden på det så kallade östra området, där det finns explosionsrisk, därför finns det också risk för att branden sprider sig igen, säger Anders Rosén.

Räddningschefen nöjd med insatserna

Räddningschefen Johan Szymanski sammanfattar dagen som att han är nöjd med de insatser som gjorts. De har lyckats hålla begränsningslinjerna och kunnat hålla tillbaka branden. Szymanski bekräftar även han att explosionen igår var oerhört kraftig och menar därmed att det var helt rätt beslut att inte arbeta i området.

Under kvällen fortsätter insatserna med att hålla begränsningslinjerna i norr, öster och söder från marken och ett system med sprinklers planeras att läggas ut.

Från och med klockan 22 ikväll kommer arbetet att gå ner i intensitet, men återupptas med full kraft klockan fyra imorgon bitti.

55 man till Jämtland

Av styrkan på 70 man har 55 av dem nu flyttats upp till Jämtland där läget är mer akut än det i Älvdalen.

– Där handlar det om egendom, fastigheter och liv, häromkring är det bara skog som brinner. Imorgon får vi förstärkning från Stockholm och Kalmar med både fordon och personal, säger Anders Rosén.

Förstärkningen väntas komma under natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet