Verksamhetschefens svar på kritiken: ”Jobbar varje dag för att de ska få behandling”

Uppdaterad
Publicerad

”Det känns som att de leker med människors liv”. Så säger patienten, som vi kallar Emma, om öppenvårdspsykiatrin i Falun. Och enligt verksamhetschefen jobbar man hårt med att förbättra vården.

– Det är inte bra att vi inte kunnat erbjuda det i tillräcklig omfattning, säger Kalle Etzell, verksamhetschef på vuxenpsykiatrin i Falun.

En av anledningarna till att det har varit svårt att ta emot nya patienter menar Kalle Etzell är att det har gått för mycket tid till att sitta i stora team och prata om patienter istället för att träffa patienter – det har kostat i personaltid menar han. 

Över två års kötid

Enligt uppgifter som SVT Dalarna begärt ut är det lång väntan på vård. Över två och ett halvt års väntetid för att få en neuropsykiatrisk utredning och över två års kötid till psykoterapi eller samtal. Så ser det ut för de som väntat allra längst på vård hos vuxenpsykiatrin i Falun just nu.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Läkarbrist del av förklaring

Emma är en av de som väntar på vård. Hon beskriver att hon fått läkemedelsbehandling – men att hon saknar uppföljning av mediciner samt samtalsterapi. Och bristen på medicinuppföljningar förklarar verksamhetschefen så här:

– Det är ju den läkarbristen vi har haft. En del har fått väntat för länge på ett läkarbesök, har de då ett medicinskt behov av läkemedel så har det blivit att de har fått recept men inte träffat någon som har följt upp medicinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet