Foto: SVT Arkiv, Torbjörn Påhlman, SVT

”Vi har inte många år på oss”

Uppdaterad
Publicerad

I dag hålls klimatmöten i bland annat Orsa, Mora och Falun. Under namnet Tillsammans för klimatet väntas samlingar på fler än 100 platser runt om i landet utanför kommunhus för att belysa allvaret i klimatfrågan.

I helgen drar ett toppmöte med klimatfokus igång i Polen och den landsomfattande manifestationen i dag vill sätta tryck på politiker, regeringar och myndigheter i frågan.

– Vi vill skicka både stöd och press till de som ska förhandla. Klockan är ju nästan över tolv om vi ska nå 1,5 gradersmålet, säger Maj Ardesjö som är en av de lokala arrangörerna i Falun och aktiv politiker i Miljöpartiet.

I Falun väntas mötet skicka ett förslag till de lokala politikerna om att utsläppen ska minskas med minst tio procent per år, vilket enligt forskare skulle ge nollutsläpp 2030 om detta genomfödes globalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet