Flydde från Afghanistan – nu skriver han en bok

Uppdaterad
Publicerad

David Mohseni flydde från Afghanistan. Nu bor han i Sverige och har skrivit bokmanus om sin historia.

Veckans Vartskaviåka-team begav sig denna gång till Ornäs. Där bor nämligen David Mohseni som drömmer om att snart få sitt bokmanus publicerat. Manuset handlar om Davids eget liv, om hans uppväxt i Afghanistan och flykten till Sverige.

Vi får följa David som tio-åring mitt under brinnande krig i Afghanistan. Mitt i natten sätts hans hem i brand och familjen springer ut och splittras åt var sitt håll. David tar sällskap av ett par äldre pojkar från byn och efter månader på flykt kommer de till Irans huvudstad Teheran. I Teheran lämnas David av de andra pojkarna i en källare till en snickeriverkstad.

Dalarna – #VARTSKAVIÅKA

– Jag var helt själv i källaren i tre år och fick sopa golven 10-12 timmar varje dag. Jag fick inga pengar, jag fick sopa golven bara för att få mat.

Efter tre år i källaren i Teheran får David kontakt med sin bror som då har flytt till Sverige. Nu är David 17 år och har bott i Sverige i tre år. Han skrivit ett bokmanus om sin flykt som han hoppas att boken ska bli utgiven.

– Jag hoppas att alla ska läsa min bok. Jag vill berätta hur det är när en flykting kommer från ett annat land, till exempel jag har inte mina föräldrar här, hur är det?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – #VARTSKAVIÅKA

Mer i ämnet