Det brann kraftigt i en villa i Säter under natten mot söndagen. Räddningstjänsten var kvar för eftersläckningsarbetet även på söndagsmorgonen. Villan ska ha fått väldigt stora skador på insidan. Foto: Anders Hansson/SVT

Kraftig villabrand utbröt i centrala Säter: ”Väldigt stora skador”

Uppdaterad
Publicerad
En villa i centrala Säter började brinna under natten mot söndagen. Det är ännu oklart varför branden startade. Ingen person ska ha kommit till skada.

Larmet om branden inkom till SOS Alarm klockan 02.11 på lördagsnatten. Vid 07.15-tiden på söndagsmorgonen är räddningstjänsten fortfarande kvar på platsen.

– Vi har två personer och en enhet kvar, men nu är det stabilt. De är kvar för att sköta efterbevakningen, säger Daniel Fogd, insatsledare på räddningstjänsten Dala Mitt, på söndagsmorgonen.

Branden är då helt under kontroll. Men så var tidvis inte fallet under natten.

– Det var kritiskt under några timmar när det brann som kraftigast, säger Daniel Fogd.

”Stora skador invändigt”

Den berörda villan är byggd i sten, och trots den kraftiga branden står stengrunden kvar.

– Men villan har fått väldigt stora skador invändigt, säger Daniel Fogd.

Oklar brandorsak

En person ska ha befunnit sig i huset när branden startade, men ska ha lyckats ta sig ut. Ingen person ska därmed ha kommit till skada till följd av branden.

I nuläget är brandorsaken oklar, och räddningstjänsten har lämnat över brandutredningen till polisen.

Blossade upp på nytt

Vid 13-tiden på söndagen blossade delar av branden upp på nytt, i form av glödbränder. Räddningstjänsten återvände därför till platsen för fortsatt släckningsarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Blåljusnyheter i Dalarna

Mer i ämnet