Hör Arne Söderbäck (Lpo) och Hans Unander (S) prata om året som gått sedan folkomröstningen – i klippet. Foto: Sofie Lind, SVT

Ett år efter folkomröstningen: Striden om vindkraften på Ripfjället fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett år sedan folkomröstningen i Malung-Sälens kommun om vindkraftsbygget på Ripfjället. En fråga som fortfarande väcker starka känslor i kommunen – och där till och med åsikterna om åsikterna går isär.

Av de drygt 8 000 röstberättigade i kommunen skred mer än hälften till valurnorna. När resultatet kontrollerats visade det sig att nej-sidan vunnit med 52,1 procent av rösterna mot ja-sidans 44,6 procent.

Politiken gick emot folkets röst

Omröstningen var förvisso bara rådgivande, och den politiska majoriteten gick emot resultatet då man beslutade att inte nyttja det kommunala veto som hade kunnat stoppa planerna. På så vis fick vindkraftsbygget grönt ljus av kommunen.

Vindparken på Ripfjället

Kommunalrådet Hans Unander (S) menar att debatten nu, ett år senare, ebbat ut något och att tonen blivit vänligare.

Men Arne Söderbäck som lett motståndsgruppen – som också drev igenom folkomröstningen – håller inte med.

”Vetot kan fortfarande nyttjas”

Söderbäck har även blivit politiskt engagerad, och är numera lokal ordförande för Landsbygdspartiet Oberoende (Lpo). Han menar att nästa val kommer vara avgörande för Ripfjällsfrågan.

– Folk törs inte säga vad de tycker, men det gör de i ett val. Och kommunen har inte sagt nej till vindkraften, de har sagt nej till att använda vetot, så vetot kan fortfarande nyttjas, säger han och syftar på att en ny politisk spelplan i kommunen kan betyda mycket för vindkraftverkens framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet