Vindkraftsmotståndare varnar för storbråk om inte bygget på Ripfjället stoppas

Uppdaterad
Publicerad

De styrande politikerna i Malung-Sälen väntas nästa vecka säga ja till de omstridda planerna på att bygga en stor vindkraftpark på Ripfjället. Tvärtemot resultatet i folkomröstningen.

– Det här kommer att splittra kommunen ännu mer, säger Jonas Forsgren som ledde ett liknande vindkraftsmotstånd i Sorsele för fem år sedan.

Trots ett stort lokalt vindkraftsmotstånd som visat sig både i en sifoundersökning och i folkomröstningen i höstas, kommer troligen Malung-Sälens toppolitiker nästa vecka avstå från att stoppa byggplanerna på Ripfjället. Frågan avgörs vid ett fullmäktigemöte i Sälen på måndag.

Det är i så fall en direkt parallell till vad som hände i Sorsele för fem år sedan där liknande protester med namninsamlingar, demonstrationer och en folkomröstning när nejsidan vann, inte heller påverkade politikerna. Majoriteten där röstade ja till vindkraftssatsningen.

Vindparken på Ripfjället

Nu varnar den ledande vindkraftsmotståndaren från Sorsele för att motsättningarna och stridigheterna kan fortsätta länge också i Malung-Sälen om politikerna där gör samma sak. 

Bråken fortsatte lång tid efter omröstningen i Sorsele.

Hör mer om var Forsgren tänker om situationen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet