Vindkraftverken (som syns till höger) har stängts av från distans. Det tog ungefär 20 minuter innan alla var helt avstängda, enligt informationsansvarige Lars Laurin, på Vindkraft Sverige AB. Foto: Vindkraft Sverige AB

Vindkraftverk stängs av under släckningsarbetet på Målarberget: ”Nu kan de flyga obehindrat förbi”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den stora skogsbranden som rasar på Målarberget mellan Avesta och Norberg har vindkraftsparken i närheten tvingats stänga.

– Räddningstjänsten och kommunerna bad oss stänga ner våra 27 vindkraftverk igår kväll, säger Lars Laurin, informationsansvarig på Vindkraft Sverige AB.

Vindkraftverken har varit avstängda under tisdagen och är nedstängda även på onsdagen, meddelar företaget.

Branden tog fart på midsommarafton och efter några dagar blossade den upp igen. Under tisdagen har branden vuxit till sju-åtta hektar stor. Det har gjort att flera helikoptrar nu vattenbombar området. Och i närheten, omkring 700 meter från det brandhärjade området, ligger det närmsta vindkraftverket, enligt Laurin.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

”Det är en flygsäkerhetsrutin”

– Vi har fått stänga av våra maskiner för att underlätta för släckningsarbetet. Det är en flygsäkerhetsrutin, för om vindkraftverken snurrar så har man större säkerhetsavstånd till verken när man flyger. Men nu kan de flyga mer obehindrat närmre förbi verken, säger Lars Laurin på Vindkraft Sverige AB.

Hur påverkar det här er produktion?

– Vi får minskad produktion så klart, men i övrigt så hoppas vi att inte branden kommer närmre, och att de lyckas släcka den. När flygverksamheten är över startar vi upp för produktion igen, säger Laurin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se rökmolnen från branden täcka himlen under måndagskvällen. Foto: Niklas Hagman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet