”Fruktansvärt jobbigt” säger Yasmin Pakhirdinova om att behöva flytta från Horndal. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Yasmin måste lämna livet i Horndal när Migrationsverket stänger asylboenden i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Yasmin har bott i Horndal i sju år tillsammans med sina tre barn. Men nu måste hon packa ihop sitt liv hon har där och flytta 75 mil norrut.

– Jag blev chockad när jag fick beskedet och såg att jag ska flytta så långt bort.

Yasmin Pakhirdinova måste någon gång i juni flytta till Jörn utanför Skellefteå. Hon är en av de 470 personer (270 av dem är barn) som nu berörs av att Migrationsverket stänger sina asylboenden i Avesta, Hedemora, Vansbro och Säter.

Nedstängningen innebär att de måste flytta till andra asylboenden.

– Det är fruktansvärt jobbigt att lämna allt som vi har här och livet i trygghet som vi har här.

Maxvikt på packningen

Flytten sker med buss och i det brev som de asylsökande har fått om flytten står det att de som mest får ta med sig 25 kilo per person.

Yasmin går runt i sin lägenhet och försöker välja ut det som ska med, men det är svårt att få ner alla ägodelar man har sparat ihop under 7 år.

“All nödvändig utrustning på våra boenden”

– Vi tillhandahåller all nödvändig utrustning på våra boenden, därför har vi begränsat det till 25 kilo, säger Per-Erik Bjurholt som är sektionschef vid Migrationsverkets region Nord.

– Men är det så att man vill ha med sig mer har man sin fulla rätt att ta hjälp av bekanta eller andra för att kunna ta med sig mer än 25 kilo.

Här berättar Migrationsverket varför de anser att det är nödvändigt att stänga asylboenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.