15-årig pojke misstänks för mopedrån mot jämnårig flicka i Bollnäs – rättegång hålls i dag

Uppdaterad
Publicerad

En flicka i 15-års åldern hade slutat skolan i Bollnäs och skulle ta sin moped hem. Då dyker två pojkar upp, 15 och 14 år gamla och rånar henne på mopeden. Nu står 15-åringen åtalad för rån.

Händelsen inträffade i september förra året, utanför skolan Lust och lära i Bollnäs kommun.

I polisförhör säger 15-åringen att de först skulle tjuvkoppla en moped. När de inte lyckades med det så väntade de i stället in någon med moped utanför skolan. Då kom flickan, som de ska ha hotat och rånat.

Ungdomsrån i Gävleborg

– Ge mig mopednyckeln och gå härifrån, ska den 15-åriga pojken ha sagt till flickan.

Sökte hjälp på skolan

Flickan blev rädd och sprang tillbaka in på skolan för att tillkalla hjälp från personal.

– Det var ett kortvarigt förlopp och det var smart av henne ge ifrån sig mopeden och inte kämpa emot. Hon har tagit händelsen på ett bättre sätt än förväntat, säger Hanna Hedlund, flickans advokat.

Samtidigt ska båda killarna ha satt sig på mopeden och kört i väg. Senare greps de båda av polis i en skogsdunge, en bit ifrån skolan.

15-åringen erkänner

15-åringen ska under händelsen, som han också erkänner, ha burit en balaklava för att dölja ansiktet. Han ska också ha haft en skruvmejsel i handen, som han först ska ha tänkt använda för att tjuvkoppla en moped med.

– Eftersom han har erkänt så ska det inte vara så komplicerat, säger kammaråklagare Christer Sammens.

14-åringen: ”Minns ingenting”

Till skillnad från 15-åringen förnekar 14-åringen gärningarna i stort i polisförhör. Enligt flickan ska 14-åringen ha hållit sig i bakgrunden under rånet. 14-åringen sade vid flera tillfällen i polisförhören att han knappt minns något från händelsen.

– Jag minns ingenting. Det var längesen, sade han bland annat.

15-åringen står nu åtalad för rån. Rättegången hålls i dag onsdag vid Hudiksvalls tingsrätt. 14-åringen är inte straffmyndig och kan därför inte dömas i tingsrätten.

”Ville först tjuvkoppla en moped” – Se SVT:s reporter berätta om fallet i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsrån i Gävleborg

Mer i ämnet