Kartläggning: Här rånades ungdomarna i Gävleborg 2021

Uppdaterad
Publicerad

Under 2021 anmäldes 36 utomhusrån mot ungdomar i länet. Det är den högsta siffran sedan 2016. SVT Gävleborg har kartlagt anmälningarna och spårat fram ungdomarna bakom rånen.

24 av anmälningarna har lagts ner av polisen eller tagits över av socialtjänsten. I sex fall utreder polisen fortfarande brottet. Och så finns det sex fall som har gått vidare till åklagare. Bland de fall som gått till åklagare har ett agts ner och fem har gått vidare till domstol.

Läs om fallen som gått till domstol nedan, där en person dömts, åtalats eller misstänkts för att ha rånat en person under 18 år förra året.

Ungdomsrån i Gävleborg
  • Försök till rån vid Bergsjö skola 17-årig pojke och 21-årig man har åtalats för rån respektive grov stöld mot en 16-årig pojke i januari vid Bergsjö skola i Nordanstigs kommun. I bevisningen framgår att den misstänkte 17-åringen ska ha tvingat till sig en jacka med hot genom att höja en knytnäve mot offret. Den misstänkte 21-årige mannen ska ha tagit en keps som brottsoffret hade på sig. Enligt förundersökningen ska 17-åringen sedan tidigare ha varit i bråk med en vän till det 16-åriga brottsoffret.
  • Försök till rån i Sätra centrum 16-årig pojke misstänktes men friades av Gävle tingsrätt för försök till rån mot en 15-årig pojke i Sätra centrum i Gävle kommun i juni. Enligt förundersökningen skulle den misstänkte, tillsammans med två ej straffmyndiga ungdomar under 15 år, ha försökt tvingat till sig kläder. När brottsoffret vägrade att ge ifrån sig sina kläder ska han ha blivit slagen i bakhuvudet och jagad tills han föll till marken. Därefter ska han ha mottagit sparkar mot kropp och huvud. Vittnen ska ha avbrutet överfallet. Men tingsrätten menar att det är oklart vem som gjorde vad och hur exakt det gick till och friade 16-åringen.

Se SVT:s reporter berätta om två andra fall där personer dömts för att ha rånat en ungdom utomhus, i videoklippet nedan. Du kan även läsa om fallen under videoklippet.

  • Rån på Rådhustorget i Gävle 21-årig man dömdes till fängelse i ett år för rån mot en 17-årig pojke på Rådhustorget Gävle kommun i juni. Vid rånet stal 21-åringen 100 kronor av pojken genom att skalla, sparka och ta stryptag på 17-åringen. Händelsen skedde inför flera att brottsoffrets vänner. Mannen dömdes också för rån år 2020.
  • Försök till rån i centrala Hudiksvall 19-årig man dömdes till fängelse i ett år för bland annat försök till rån mot en 17-årig pojke i centrala Hudiksvalls i juli. 19-åringen hotade att skada 17-åringen för att bland annat kunna stjäla kontanter. Personerna var sedan tidigare i konflikt, där 19-åringen var arg och ville ha pengar av 17-åringen som beskrivs som rädd. Kort innan rånförsöket fångas de båda på bild av en övervakningskamera inne i en butik, innan de går ner i ett garage som beskrivs som brottsplatsen.
  • Mopedrån vid skola i Bollnäs En 15 och en 14-årig pojke misstänks för ett mopedrån mot en 15-årig flicka vid skolan Lust och Lära i Bollnäs kommun i september. Enligt förundersökningen ska 15-åringen ha tagit tag i flickan, riktat en skruvmejsel mot henne och sagt åt henne att lämna ifrån sig mopednyckeln. Läs mer här.

Anmälda utomhusrån mot ungdomar i Gävleborg

2016: 11

2017: 31

2018: 28

2019: 25

2020: 36

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsrån i Gävleborg

Mer i ämnet