Pärs dotter rånades på sin moped i Bollnäs: ”Man blir förkrossad”

Publicerad

I dag dömdes en 15-årig pojke för att ha rånat en moped av en jämnårig flicka i Bollnäs. Flickans pappa Pär berättar om händelsen inför rättegången, som hölls under onsdagen.

– Man blir förkrossad, säger han.

Det var i september som rånet skedde utanför skolan Lust och Lära i Bollnäs.

– Ja, hur reagerar man? Man blir ledsen och arg, säger flickans pappa om hur han reagerade i samband med rånet och fortsätter:

Ungdomsrån i Gävleborg

– Men i det långa loppet har hon tagit det bra. Hon är i botten väldigt lugn och trygg.

Pojken ångerfull

Under rättegången sade 15-åringen att han i dag är ångerfull över vad som hände. Han beskrev att han inte mådde bra under tiden för rånet och att han drogs med i dåliga sammanhang.

– Det är inget jag skulle göra igen, sade 15-åringen under rättegången.

Försvaret: Stöld istället för rån

Försvaret var inne på en linje där de ville få händelsen att bedömas som stöld i stället för rån. Bland annat pratades det en del om den skruvmejsel som 15-åring hade i handen under brottet, och om spetsen pekade mot flickan eller ner i marken. I övrigt medgav 15-åringen hela händelseförloppet.

Tingsrätten beslutade efter en kortare överläggning att döma 15-åringen för rån. Straffet blev ungdomstjänst i 70 timmar och att han ska betala flickan ett skadestånd.

”Ville först tjuvkoppla en moped” – Se SVT:s reporter berätta om fallet.

2021 – ett rekordår

SVT Gävleborgs kartläggning av ungdomsrånen i länet visar att 2021 var ett rekordår. Under året anmäldes 36 utomhusrån mot ungdomar i länet. Det är den högsta siffran sedan 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsrån i Gävleborg

Mer i ämnet