Polisen och socialtjänsten om att ungdomsrånen ökar i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

När en ungdom kommer in i en kriminell miljö är det viktigt att agera snabbt, menar Socialtjänsten i Gävle. Det är också viktigt att hitta alternativ som kan konkurrera ut det kriminella livet.

– Det kan vara att man får en kick av att vara i en kriminell miljö, säger Anna Bakken Krentze.

Siffror från polisen visar att antalet anmälningar om utomhusrån mot ungdomar nådde en toppnotering förra året. Även det brottsförebyggande rådet, Brå, rapporterade så sent som i höstas om att ungdomsrånen ökar kraftigt.

– Nu begår man allvarligare brott tidigare i sitt kriminella liv än förut, säger Monika Carlsson, biträdande lokalpolisområdeschef Gästrikland.

Ungdomsrån i Gävleborg

Socialtjänsten inledde 27 insatser

Ungdomar som begår brott döms ofta till ungdomstjänst eller ungdomsvård. Socialtjänstens öppenvårdsenhet barn och familj i Gävle inledde under förra året 27 insatser efter att en ungdom dömts för något brott. 20 av insatserna gällde ungdomstjänst och 7 gällde ungdomsvård.

– Det man behöver göra är att bygga på relationerna och ha en dialog med ungdomarna. Målet är att de ska växa, ta ansvar och lära sig runt vissa värderingar och normer. Det är inte straffet som hjälper, säger Anna Bakken Krentze, enhetschef öppenvårdsenheten barn och familj i Gävle.

Ibland krävs andra insatser

Kan inte samtal vara ett milt straff om man till exempel rånat någon?

– Jag kan förstå att man tänker så; samtal vad leder det till? Och ibland leder det inte till något heller. Då krävs andra typer av insatser, säger Anna Bakken Krentze.

Ungdomstjänst och ungdomsvård

Ungdomstjänst är en dom som ska verkställas genom både obetalt arbete och samtal. Arbetsplatsen erbjuds från socialtjänsten men man kan som enskild ungdom också ha egna önskemål. Det krävs en handledare på platsen som för närvarokontroll och återrapporterar. Det ska syfta till att få ungdomen till att träna på sociala koder, på en funktionell och sund vardag samt kunna få ungdomen att växa och se alternativ till en brottslig bana. Samtalen ska syfta till att komplettera arbetet där innehållet ska vara runt goda värderingar att spegla ungdomen i dennes tankar runt sin livsstil, gärna med vårdnadshavare närvarande.

Ungdomsvård är en dom man kan få där insatser enbart är vård. Insatsen ska verkställas av personal med kompetens och/eller erfarenhet av arbete med beroende och problematik runt missbruk. Insatser kan också verkställas med samtal som vård eller placering.

Källa: Socialtjänsten i Gävle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsrån i Gävleborg

Mer i ämnet