Det var onsdagen 17 augusti som en man sköts i tunneln i Sätra i Gävle. Mannen döms nu av Gävle tingsrätt till ett flerårigt fängelsestraff för bland annat grovt vapenbrott. Foto: Roger Nilsson

19-åring avlossade pistol efter att han själv träffades – döms

Uppdaterad
Publicerad

Ett vittne pekar ut 19-åringen som den person som sköt tillbaka efter att han själv blivit skjuten vid en gång- och cykeltunnel i Sätra i Gävle. Nu döms tonåringen till fängelse i 3 år och 10 månader.

Vittnet till skjutningen berättade under rättegången att personen som sköt tillbaka skrek och agerade som om han hade blivit skadad. Han haltade och tog sig mot benet. Berättelsen anser tingsrätten är tillförlitlig och trovärdig.

Det var den 17 augusti i år som skottlossningen inträffade. Enligt bevisningen sköts det först fyra skott från ett håll och sedan tre skott tillbaka från det andra hållet. Gävle tingsrätt dömer nu 19-åringen mot sitt nekande för att ha avlossat de tre sista skotten. Ingen döms för att ha avlossat den första fyra skotten mot 19-åringen, som träffade hans rumpa och skyddsväst.

Ljudet från skotten fångades av en övervakningskamera.

Hör skjutningen och mer om fallet i videon under:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
19-årig träffades av två skott i en skottlossning i en gångtunnel i Sätra. Hör skotten och om fallet i videoklippet. Foto: Polisen/SVT

Tingsrätten gör även bedömningen att 19-åringen inte haft rätt nödvärn.

Både vapnet som fyra skott sköts med och vapnet som tre skott sköts med förekommer i andra fall i kriminella miljöer.

Inblandad i narkotikahandel

19-åringen döms även för narkotikabrott, efter att han ägnat sig åt narkotikaförsäljning under sommaren 2022 tillsammans med några nära anhöriga. Dessa döms också till fängelse alternativt ungdomsvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.