Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
19-årig träffades av två skott i en skottlossning i en gångtunnel i Sätra. Hör skotten och om fallet i videoklippet. Foto: Polisen/SVT

Skottlossning i gångtunnel i Sätra – man misstänkt för grovt vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 augusti 2022 inträffar en skottlossning i en gångtunnel i stadsdelen Sätra i Gävle. Enligt bevisningen ska det först ha skjutits fyra skott från ett håll och sedan tre skott tillbaka från det andra hållet. Ljudet från skotten fångades av en övervakningskamera.

En 19-årig man träffas med två av de första fyra skotten. Sedan menar åklagaren att den skjutna 19-åringen själv ska ha skjutit tillbaka tre skott med sitt eget vapen innan han flydde från platsen.

19-åringen beskriver i polisförhör att han var ute och promenerade med sex-sju vänner när han såg en kille stå mitt i vägen. När han gick fram mot personen ska någon ha börjat skjuta och han träffades då av två skott.

Han förnekar dock att han själv skulle haft ett vapen och skjutit tillbaka.

Ringer själv till SOS alarm

19-åringen ringer själv till SOS kort tid efter skjutningen och berättar att han blivit skjuten i rumpan och i skyddsvästen som han hade på sig. Larmsamtalet finns i polisens förundersökning.

19-åringen: ”Det var flera skott, han sköt mig i ryggen men min väst tog emot.”

SOS alarm: ”Har du skottsäker väst på dig?”

19-åringen: ”Ja, han sköt mig i ryggen men den tog emot.”

Mannen menar senare i förhör att han bar skyddsväst för säkerhets skull.

19-åringen: ”Jag sa så som samhället ser ut så är det väl inte så svårt och fatta att man har väst på sig.”

Förhörsledaren: ”Ok. Och beskriv hur du menar då.”

19-åringen: ”Ja, en massa skjutningar.”

Tomhylsor från vapen

Vid gångtunneln hittas tomhylsor från två olika vapen, som styrker åklagarens teori om att det har avlossats skott från två håll. Fyra av skotten av kaliber 7,65 mm går dessutom att koppla ihop med ett vapen som det tidigare skjutits med i kriminella miljöer. Även vapnet som åklagaren menar att 19-åringen avlossade, togs en annan Gävlebo med kort tid efter.

Den 19-åriga mannen är åtalad för grovt vapenbrott för skjutningen och för att ha haft vapen vid tidigare tillfällen under augusti. Han är även åtalad för narkotikabrott, efter att han ska ha ägnat sig åt narkotikaförsäljning under sommaren 2020 tillsammans med några nära anhöriga.

Hör skotten och se mer om fallet i videon högst upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.