Det var onsdagen 17 augusti som en man sköts i tunneln i Sätra i Gävle. Mannen som nu häktas för grovt vapenbrott var inblandad i en utredning om samma brott redan flera veckor innan skjutningen. Foto: Roger Nilsson

Efter skjutningen i Sätra – en man häktad för grovt vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den man som suttit anhållen misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott häktades under helgen – men inte för mordförsök.

Mattias Viilhelmsson är åklagare och förundersökningsledare i fallet och säger att det är för tidigt för att uttala sig om några detaljer kring brottet. Han vill inte svara på varför misstankarna om försök till mord inte längre ligger till grund för helgens häktning, eller om det kan finnas någon annan person som kan tänkas ha inblandning i själva skjutningen.

– Det kan jag inte kommentera i nuläget, säger Mattias Villhelmsson.

Om händelsen har något att göra med tidigare skjutningar i Gävle, eller antas ha någon koppling till gängrelaterat våld, vill Mattias Vilhelmsson inte heller svara på.

Tidigare dömd

Mannen som nu sitter häktad är i 20-årsåldern och hemmahörande i Uppsala. Han är tidigare känd av rättsväsendet och är inblandad i en utredning gällande grovt vapenbrott och narkotikabrott sedan fjärde augusti – alltså nästan två veckor innan skjutningen i Sätra i Gävle.

– Han är tidigare dömd, men då för mindre förseelser, säger Mattias Vilhelmsson.

Mycket jobb kvar

Åtal ska väckas senast den andra september, och fram tills dess är det en hel del tekniska utredningar som ska göras.

–Det är väldigt tidigt i utredningen nu, men vi ska hålla nya förhör. Det finns vittnen, människor som bor i området, säger Mattias Vilhelmsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Roger Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.