Mordplatsen på Söder i Gävle, i november förra året. Foto: SVT, AP

20-åring friades från mord i Gävle – åtalas nu för att ha hotat åklagaren

Publicerad

Den 20-åring som friats från mordet på Söder i Gävle i november förra året är nu misstänkt för nya brott. Mannen åtalas för att ha skickat ett hotbrev till kvinnan som ledde mordutredningen. Detta var Arbetarbladet först att berätta.

Efter dödsskjutningen på Söder i Gävle har turerna varit många. Två män dömdes i juni av tingsrätten för mordet, men friades senare i september av hovrätten. Under tiden som 20-åringen satt häktad ska han ha skickat ett brev till kammaråklagare Therese Stensson Jonsson. Enligt stämningsansökan handlar hoten om att han skulle våldta henne och skada hennes familj.

Brevet skickades i maj, strax efter att mannen blivit åtalad, misstänkt för mordet på Söder.

Dödsskjutningen på Söder i Gävle 2021

SVT Gävleborg har varit i kontakt med Therese Stensson Jonsson som inte vill kommentera ärendet.

Misstänks för fler brott

Åtalet handlar om ytterligare hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd. 20-åringen ska ha agerat både fysiskt och verbalt mot flera kriminalvårdare när han skulle förflyttas på häktet i november förra året. Han ska då ha sagt ”jag kommer att ta er när jag kommer ut” och ”jag ska döda er”.

Mannen förnekar brott i förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Söder i Gävle 2021

Mer i ämnet