Kartongfabriken i Iggesund behöver effektivisera. Foto: SVT

20 fastanställda får gå från Iggesunds bruk

Uppdaterad
Publicerad

Endast ett tjugotal anställda kommer att bli varslade på Iggesund Paperboard.

– Förhandlingarna gick klart mycket bättre än vad jag hade förväntat mig, säger Pappers avdelningsordförande Christer Johansson, till tidningen Dagens Arbete.

Det var i mitten av juni som koncernen Holmen kom med beskedet att man ville varsla 150 anställda om uppsägning, däribland 105 kollektivanslutna.

Ett chockartat besked för personalen, inte minst med tanke på att så många på bruket väntas gå i pension inom kort.

Fem månader av samtal

Efter det första varslet har företaget och facket suttit i förhandlingar och efter fem månaders samtal är man överens om vad som kommer att ske. Överenskommelsen innebär en minskad bemanning på 94 anställda i stället för 150 som bolaget först aviserade.

Färre än befarat blir uppsagda

Av de 94 personerna har 26 sagt upp sig eller gått i pension. 16 personer kommer att erbjudas pension eller någon form av avgångsvederlag. Dessutom försvinner ett fyrtiotal vikariat. Det innebär att det bara blir ett tjugotal som kommer att varslas.

– Det har varit en väldigt tuff och utdragen förhandling, men vi är mycket nöjda med resultatet, säger Christer Johansson, till tidningen Dagens Arbete.

Nu inleds personliga samtal med de personer som kommer att omplaceras eller lämna företaget.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.