Det är inte bara skarvar som hotar fisken i Ljusnan i Söderhamn. Under lördagsnatten larmades räddningstjänst till älven efter att stora ismassor strypt vattentillförseln. Enligt Marco Blixt, fiskeansvarig på Fortum, gick händelseförloppet väldigt snabbt och båda vattentillförselssystemen sattes ur spel vilket innebar en risk för syrebrist.
– Det är något vi aldrig upplevt tidigare under. Under de första kritiska timmarna försåg vi vattnet med syrgas sen larmades räddningstjänsten för att pumpa in vatten och på så sätt tillföra nytt syre, förklarar han.
”Väldigt sårbart”
Fiskeodlingen innehåller drygt 300 000 fiskar till ett värde av drygt 5 miljoner kronor. Räddningsinsatsen pågick i ett dygn samtidigt som isen hackades bort. Nu ska säkerheten ses över.
– Det har visat sig mer sårbart att ta vatten uppströms från dammen än vi räknat med. Förmodligen kommer vi att installera en fast pump som kan pumpa vatten från nedströmssidan i stället om en liknande situation skulle uppstå, säger Marco Blixt.
Isdämning
Dämning i vattendrag som är orsakad av iskravning och igensättning med drivis. Iskravning uppstår i starkt strömmande vatten av iskristaller, som hålls svävande i vattnet på grund av turbulens. Iskristallerna kan därefter bilda stora sjok av seg ismassa som kan ha en dämmande effekt. Den sega massan kan även sjunka till botten, då kallad bottenis.
Källa: SMHI