Se när jaktledare Roger Bengtsson berättar om gulsoten och de drabbade kaninerna. Foto: Frida Ahlén/SVT

”Ett hav av kaniner” – över 400 kaniner döda i gulsot i Gävle i sommar

Uppdaterad
Publicerad

I sommar har gulsot härjat bland vild- och tamkaniner runt om i hela Gävle kommun. Sedan de första fallen påträffades vid midsommarhelgen har kommunens viltvårdare samlat in totalt 404 döda kaniner.

Det var vid midsommarhelgen som de första samtalen kom in till viltvårdarna på Gävle kommun då flera boende vid Järvstaängarnas koloniförening hade påträffat döda kaniner. Det är också där som smittan nu misstänks ha brutit ut.

Roger Bengtsson, jaktledare för viltvårdarna på Gävle kommun, uppger att det under de två första veckorna hittades ungefär 120 stycken döda kaniner och att antalet fortsatte att stiga. Majoriteten av kaninerna är vilda men det har också förekommit flera fall av tamkaniner.

– Den tredje veckan var värst, då hittade vi 100 kaniner på en vecka, säger Roger Bengtsson.

Gulsoten sprids lätt mellan djuren

Av de kaniner som samlats in har åtta stycken skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala för analys. I alla åtta fallen kunde gulsot konstateras.

Enligt SVA drabbar kaningulsot främst kaniner men även i vissa fall harar. Det sprids lätt via direktkontakt mellan kaniner och via insekter. Sjukdomen angriper levern så pass allvarligt att det drabbade djuret dör inom loppet av en eller två dagar.

Under förra veckan påträffades endast en kanin och därför befaras smittovågen nu vara över. Däremot finns risk för att smittan finns kvar i marken i tre till fyra månader till och att ytterligare fall av döda kaniner kan dyka upp. Roger Bengtssons råd till ägare av tamkaniner är att hålla dem inomhus.

Se i klippet ovan när Roger Bengtsson berättar mer om viltvårdarnas arbete mot gulsoten.

Kaningulsot

Kaningulsot orsakas av ett virus som drabbar framför allt kaniner, även om en ny variant också smittar vissa hararter.

Sjukdomen ses i södra Sverige upp till Gävleborgs län, oftast på sommarhalvåret.

Sjukdomsförloppet är snabbt och kaninerna drabbas av allvarliga leverskador.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.