Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se jaktledaren samla in de döda kaninerna. Foto: SVT

Över 100 kaniner i Gävle har nu dött i gulsot: ”Dör på löpande band”

Publicerad

På drygt en vecka har över 100 kaniner i Gävle och omnejd dött i gulsot. De flesta av dem är vilda, men fem har varit tamkaniner. Smittan kan fortsätta flera månader, tror jaktledaren Roger Bengtsson.

– Håll era kaniner inomhus, är hans uppmaning.

Det var förra måndagen som den första kaninen hittades. Den skickades till Statens veterinärsmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala, där det konstaterades vara gulsot. Sedan dess har Roger Bengtsson och kollegorna hittat 113 kaniner som avlidit till följd av sjukdomen.

Sjukdomen påverkar kaninens lever och oftast avlider de på bara en eller två dagar. Viruset kan inte spridas till människor, eller andra djur, förutom i enstaka fall harar.

Mycket smittsamt

Kaningulsot är mycket smittsamt. Det sprids lätt via direktkontakt mellan kaniner och via insekter. I många länder är utbrotten direkt relaterade till årstidsvariationer av mygg och knott, enligt SVA.

Jaktledaren Roger Bengtsson har haft fullt upp med att hämta upp avlidna kaniner och att skicka dem för provtagning. Han uppmanar alla som har en kanin hemma att hålla dem inomhus.

– Om du har en tamkanin ute nu, i hela Gävle med omnejd, är det bara att ta in den. Sen bör du göra ren buren, och att göra rent allt som kan tänkas föras in.

I klippet ovan har jaktledaren hittat en kanin i Bomhus. Känsligare tittare varnas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.