Smittsamt kaninvirus har nått Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bekräftat att virussjukdomen kaningulsot för första gången har kommit så långt norrut som till Gävle. Hittills har Gävle kommuns skyddsjägare tagit hand om ett femtiotal döda kaniner.

SVT Nyheter Gävleborg har tidigare berättat om den allvarliga och smittsamma virussjukdomen kaningulsot. Då larmade en kolonilottsförening att de hittat allt fler döda kaniner.

Första gången viruset drabbar Gävletrakten

Och nu bekräftar också Gävle kommun att kommunen för första gången har drabbats av ett utbrott av viruset.

– Vi har nu fått svar från SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt på varför så många vildkaniner i Gävle hittats döda de senaste veckorna. SVA konstaterar att det rör sig om kaningulsot. Det är första gången viruset drabbar Gävletrakten, säger Ola Lundh, skyddsjägare åt Gävle kommun.

Drabbar både vild- och tamkaniner

Kaningulsot är ett relativt nytt virus som upptäcktes 2010. Tidigare har viruset konstateras i södra Sverige och upp till Stockholmstrakten, men aldrig så högt norrut som till Gälve.

Sjukdomen smittar inte människor eller andra djurarter än kaniner. Mellan kaniner är sjukdomen dock mycket smittsam och både vild- och tamkaniner drabbas.

Skydda din kanin

Hittills har skyddsjägare tagit hand om ett femtiotal döda kaniner på olika platser i kommunen.

– Den som har sin tamkanin utomhus bör se över möjligheterna att ha den inomhus eller skyddad på annat sätt under sommaren. Ett sådant här utbrott brukar hålla i sig i flera månader, säger Ola Lundh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.