kammaråklagare Elin Blank kommer att ta över målet när förhandlingarna återupptas i maj. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Rättegången om skjutningarna i Gävle pausas – åklagaren sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under pågående rättegång mot sex män som misstänks varit involverade i skjutningarna i Gävle i somras har åklagaren i målet sjukskrivits. Förhandlingarna för flera åtalspunkter kommer därför att flyttas fram till i höst.

Under onsdagen avslutades den första delen av rättegången mot sex män som misstänks varit inblandade i serie skjutningar i Gävle i somras. Det har hittills handlat om den första våldshandlingen männen står åtalade för – skjutningen på Nordost i augusti. De övriga åtalspunkterna som avser grovt vapenbrott flyttas fram till maj. Delen i åtalet som handlar om stämpling till mord efter att tre män gripits med automatvapen på väg till en bröllopsfest i Borlänge i september flyttas fram till i höst. Anledning – åklagaren i målet är sjukskriven.

Kammaråklagaren: ”Bästa lösningen”

Elin Blank från Uppsala kommer att vara åklagare när målet återupptas i maj.

Skjutningarna i Gävle 2020

– Det är klart att det allra bästa vore om samma åklagare hänger kvar som har en helt annan kunskap över överväganden man gjort längs med vägen. Vi har i samråd med de som ursprungligen hanterat det här, kommit fram till att det här är den bästa möjliga lösningen, säger Elin Blank, kammaråklagare.

Hör kammaråklagare Elin Blank i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Gävle 2020

Mer i ämnet