Om två veckor kommer en deldom angående skjutningarna i Gävle somras. Foto: Polisen

Skjutningarna i Gävle: Första delarna avslutade – rättegången fortsätter i höst

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen avslutades andra delen i rättegången mot de sex män som misstänks varit delaktiga i en serie skjutningar i Gävle i fjol. Nu väntar en så kallad deldom innan målet återupptas i höst.

Rättegången mot männen är uppdelad i tre etapper. Den första handlar om försök till mord och grovt vapenbrott i samband med skjutningen på Nordost i Gävle i augusti.

Andra delen handlar om grovt vapen- och narkotikabrott och är framför allt kopplad till händelser i september. Det är dessa två delar som nu är avhandlade i Attunda tingsrätt och en deldom väntar om två veckor. 

Skjutningarna i Gävle 2020

– Jag yrkar på drygt två års fängelse för delen om grovt vapenbrott, säger kammaråklagare Elin Blank.

Rättegången återupptas i höst

Den tredje och avslutande delen avser stämpling och förberedelse till mord och kommer att avhandlas som en separat rättegång. Om det blir en fällande dom i den delen kommer den att slås ihop med en eventuell fällande dom för de första två.

Fyra av männen kommer att sitta häktade i väntan på deldomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Gävle 2020

Mer i ämnet