Den huvudmisstänkte 28-åringens advokat Martin Sjökvist tycker att tingsrätten har dragit fel slutsatser. Foto: SVT/Arvid Jansson/Ur polisens förundersökning

Nio års fängelse för huvudmisstänkte 28-åringen efter skjutningarna i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig man döms till nio års fängelse för mordförsök. Han var huvudmisstänkt i målet gällande skjutningar på Nordost i Gävle sommaren 2020. Ytterligare tre personer döms till fängelse för brott kopplade till skjutningarna.

På måndagen meddelades dom rörande skjutningar på Nordost i Gävle sommaren 2020. Det blev fällande domar för samtliga fyra åtalade. Brottsrubriceringarna är försök till mord, grovt vapenbrott, narkotikabrott, med mera.

Enligt tingsrättens bedömning tillhör samtliga en kriminell gruppering, och skjutningarna var en följd av en konflikt med en annan gruppering.

Skjutningarna i Gävle 2020

Mordförsök och vapenbrott

En 28-årig man döms till fängelse i nio år för mordförsök, grovt vapenbrott med mera. En 18-årig man får fängelse i sex månader för försök till grov misshandel. Han frikänns för grovt vapenbrott.

En 19-årig man döms för grovt narkotikabrott samt grovt vapenbrott, med mera, till fängelse i två år och sex månader. Slutligen döms en 28-årig man till fängelse i två år och fyra månader, för vapen- och narkotikarelaterade brott.

Ledargestalt i gruppen

Den huvudmisstänkte 28-åringen som döms till nio års fängelse, ses som ledargestalt i gruppen. Tingsrätten anser det bevisat att han beväpnat sig och beskjutit flera personer ur den andra grupperingen, den 5 augusti 2020.

Hela målet är inte avgjort utan fortsätter i höst med några åtalspunkter, på grund av sjukdom på åklagarsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Gävle 2020

Mer i ämnet