Polisen har spärrat av området Foto: Roger Nilsson

Sänkt straff för dömd 28-åring efter skjutningarna på Nordost i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-årige man som dömdes i Gävle tingsrätt till nio års fängelse för mordförsök efter skjutningarna på Nordost i Gävle förra sommar får nu sitt fängelsestraff sänkt. Hovrätten för nedre Norrland ändrar tingsrättens dom och dömer mannen för grovt olaga hot till tre år och sex månader fängelse.

Det började med en obetald skuld och att en 28-årig man blir beskjuten. Skotten blir starten för flera grova våldshandlingar i Gävleområdet under förra året.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom

Den 28-årige mannen dömdes i Gävle tingsrätt till fängelse i nio år för bland annat mordförsök och grovt vapenbrott. Hovrätten för nedre Norrland ändrar nu tingsrättens dom och dömer mannen för grovt olaga hot i stället för mordförsök och han får tre år och sex månader fängelse.

Skjutningarna i Gävle 2020

Hovrätten skriver i domen att rätten inte kan bortse från möjligheten att 28-åringen medvetet avlossade ett skott vid sidan av och upp i luften och som inte riskerade att träffa någon av målsägandena. Han ska därför inte dömas för mordförsök eller försök till synnerligen grov misshandel.

Sänkta straff för medbrottslingar

Även en man i 20-årsåldern får sitt straff sänkt av hovrätten. Han dömdes i tingsrätten för bland annat grovt vapenbrott till två år och sex månader fängelse. Hovrätten sänker fängelsestraff till ett år och tio månader.

En tredje man får sitt fängelsestraff sänkt med två månader och döms för grovt vapenbrott och får två år och två månader. 

De dömda männen är också åtalade misstänkta för bland annat stämpling till mord. Förhandlingarna för den åtalspunkten inleds i tingsrätten nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Gävle 2020

Mer i ämnet