Det tidigare Gävleåklagaren dömdes för bland annat tre fall av våldtäkt mot barn. Foto: SVT

Åklagare åtalades för barnvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Den brottsmisstänkte åklagaren åtalas på tisdagen för sexualbrott, dataintrång och tjänstefel med mera.

Det är chefsåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren som väckte åtal mot åklagaren.

Sexualbrotten omfattar misstankar om våldtäkt mot barn, köp av sexuell tjänst samt sexuellt ofredande.

Dataintrånget består i att åklagaren har gått in i Åklagarmyndighetens ärendehanteringssystem. Där har han gjort sökningar på olika personer som han inte haft något tjänsterelaterat skäl att kontrollera.

Tjänstefel består i att han har handlagt ett ärende med en misstänkt person som han har haft en personlig relation till. Han ska då ha påverkat utgången av ärendet, till den misstänktes fördel.

Åklagaren åtalas också för olovligt anskaffande av alkoholdrycker.

Kan bli avskedad

Ifall åklagaren som nu åtalats fälls för brotten kan han komma att avskedas, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Ett sådant beslut fattas av Statens ansvarsnämnd.

– Jag trodde att åtalet skulle kunnat presenteras redan för två veckor sedan, men det hann jag inte. Nu är den dock klar att presenteras i ett åtal, säger chefsåklagare Anders Jakobsson till SVT.

Det var i mitten av maj som den misstänkte åklagaren greps och häktades. Dels för två fall av misstänkt våldtäkt mot barn i ett samhälle utanför Falun. Brott som ska ha begåtts 2009. Dels för sexuellt ofredande i Sundsvall 2012.

Alla brotten gäller unga flickor som den misstänkte mannen kommit i kontakt med via internet.

Ändrade i pågående utredning

Under utredningens gång har åklagaren delgivits misstanke om ytterligare brott då man funnit att han olovligen gått in och läst och ändrat i pågående utredningen. Utredningar han inte haft rätt att vara inne i.

Det var när de här dataintrången uppmärksammades som man kom den övriga brottsligheten på spåren.

– Stora delar av förundersökningen kommer att sekretessbeläggas när åtalet presenteras, säger Anders Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.