Hudiksvalls verksamhetschef för internmedicin, Roger Westerlund, uppger att coronaläget på Hudiksvalls sjukhus är akut. Samtliga covidplatser är upptagna och ett hektiskt arbete pågår för att utöka antalet platser. Foto: Robin Herzog/SVT

Akut läge för Hudiksvalls sjukhus – värre än i våras

Uppdaterad
Publicerad

Coronaläget på Hudiksvalls sjukhus är akut, mer akut än i våras. Samtliga covidplatser är upptagna och ett hektiskt arbete pågår för att utöka antalet platser. Samtidigt råder hög sjukfrånvaro bland sjukvårdspersonalen vilket försvårar arbetet.

– Vi har 19 covidvårdplatser och 8 platser för misstänkt covidsmitta. Vi öppnar ytterligare platser nu och vår plan är att ha 24 covidvårdplatser och 8 för misstänkta fall, det är ungefär det inflöde vi har just nu per dygn, säger Roger Westerlund, verksamhetschef på Region Gävleborg.

I en video som Region Gävleborg publicerat på Facebook gällande läget på Hudiksvalls sjukhus säger Roger Westerlund bland annat: ”...alla våra covidplatser är fulla. Det i kombination med hög sjukfrånvaro gör att vi just nu går på knäna. Vi jobbar febrilt med att utöka antalet covidplatser”.

Coronaviruset i Gävleborg

Hur mycket personal saknas på grund av sjukfrånvaro?

– Det varierar så klart mycket från enhet till enhet. Vi har några enheter som ligger nära 50 procent i sjukfrånvaro, säger Roger Westerlund till SVT.

Den största utmaningen just nu består i att hitta mer personal och det dras i så väl gammal som befintlig personal för att få bemanningen på sjukhuset att gå runt. Man sägs kunna hålla ut i ett antal veckor, hur många det rör sig om är oklart enligt Roger Westerlund.

Stor ökning av smittade

Statistik från Region Gävleborg visar på en mycket kraftig ökning av positiva provsvar för covid-19 under hösten som långt överstiger siffrorna från i våras. Se grafiken nedan för mer information om läget i Hudiksvalls kommun. Viktigt att ha i åtanke är att allt fler personer kunnat testas allteftersom. I juni infördes till exempel mobila provtagningsstationer i länet och så har egenprovtagning etablerats, dessa alternativ fanns inte under våren.

Grafen visar positiva provsvar i Hudiksvalls kommun. En viss eftersläpning för självtesterna innebär att det sista mätvärdet kan vara för lågt. Foto: Region Gävleborg

Hör Roger Westerlund berätta mer om det svåra läget på Hudiksvalls sjukhus i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet