I Söderhamn har närmare 13,4 procent av invånarna som provtagits bekräftad coronasmitta. Foto: Johan Nilsson/TT

Så ser smittspridningen ut i Gävleborgs län just nu

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 i länet fortsätter. Enligt Region Gävleborg är det i nuläget omkring 1 200 nya konstaterade fall av covid-19 i veckan. Det ska jämföras med 60-70 per vecka i början av hösten. Flest antal smittade finns i Gävle följt av Sandviken, Hudiksvall och Söderhamn.

Över 8 200 personer har bekräftats smittade med covid-19 i Gävleborgs län. Att det inte konstateras ännu fler nya fall handlar mer om begränsad testkapacitet än hur läget är bland länets invånare, enligt Region Gävleborg.

Hudiksvall som hotspot

Smittskyddsläkare Lars Wesslén pekade på torsdagen ut Hudiksvall som så kallad hotspot för coronasmitta, bland annat med anledning av det hårt drabbade äldreboendet Månsbacken.

Coronaviruset i Gävleborg

Sett till statistiken från Region Gävleborg, som uppdaterades på söndagsmorgonen den 6 december, har cirka 11,1 procent av personerna som provtagits i Hudiksvalls kommun testat positivt för coronaviruset.

Större andel återfinns i grannkommunen Söderhamn. Där har närmare 13,4 procent av invånarna som provtagits bekräftats med covid-19.

Flest antal smittade finns i Gävle, där totalt 3 151 personer testat positivt. I Sandviken har 1 133 personer bekräftats med covid-19.

Regionen vill testa mer

Inom kort planerar Region Gävleborg att öka provtagningskapaciteten med köp av utländska laboratorietjänster. Det pågår också test av prestanda för antigentester, så kallade snabbtester, för att ytterligare kunna utöka kapaciteten.

Grafik: Här kan du se SVT:s sammanställning av coronastatistiken – kommun för kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet