Arkivbild. En av de inblandade flyttades till ett annat boende efter händelsen. Foto: TT

Två hittades nakna på demensboende

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på ett demensboende i Gävle upptäckte två personer, där båda är dementa, nakna tillsammans i den ene personens bostad. Händelsen är anmäld till IVO och kommer nu att utredas.

– Enligt vår bedömning så var det den ena parten som var drivande i det som hänt i bostaden på demensboendet, säger Ulla Hamrén, socialt ansvarig samordnare inom Omvårdnad Gävle, till SVT Nyheter Gävleborg.

Anhöriga har underrättats om den inträffade händelsen och valt att inte göra en polisanmälan.

– Ett beslut som vi stödjer efter samråd med anhöriga, säger Ulla Hamrén och fortsätter:

– Vi menar dock att det som hänt är djupt beklagligt för de berörda personerna och deras närstående. Det här handlar om två personer som är oförmögna att ta hand om sig själva på grund av demenssjukdom.

Ökad bemanning

Efter händelsen ökades bemanningen av personal dygnet runt för att säkra och öka tryggheten. Några dagar efter händelsen flyttades en av de berörda personerna till ett annat boende för personer med demenssjukdom som har högre personaltäthet.

Förhållanden på boenden

Ulla Hamrén säger också att det är relativt vanligt att personer på äldreboenden, och demensboenden, fattar tycke för varandra.

– Det är inte något som vi normalt har några synpunkter på. Men i det här fallet handlar det om något annat, där en person varit i underläge i den situation som personalen upptäckte. Det är därför vi agerar på det sätt vi gör, men Ulla Hamrén.

Det här är Lex Sarah

Lex Sarah gäller inom socialtjänsten, i verksamheter enligt lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade och vid Statens institutionsstyrelse.

Enligt bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen, SoL, och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.