Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens förklaring om varför det har ökat. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Allt fler bötfälls för att ha kissat offentligt – fördubbling

Uppdaterad
Publicerad

Polisen bötfäller allt fler för förargelseväckande beteende efter att ha urinerat på offentliga platser utomhus. I region Mitt har det skett en fördubbling på fyra år.

Antal utfärdade böter för offentlig urinering i Region Mitt, år 2018 var det 199 stycken. År 2022 hade de utfärdade böterna ökat till 404 stycken. Det är över en fördubbling, en tendens som också kan ses i hela landet.

”Lättare att skriva böter”

– Jag kan tänka mig att det har att göra med vi har en ny app i våra telefoner helt enkelt. Det blir mycket lättare för oss att skriva böter. Vi behöver inte ha ordningsbotsblocken längre. Jag tror inte att det har att göra med någon beteendeförändring hos allmänheten, säger Johannes Persson, kommunpolis i Hudiksvalls och Nordanstigs kommun.

Förargelseväckande beteende i Gävleborg
Kommunpolisen Johannes Persson menar att den nya appen gör det lättare att skriva böter. Foto: Barbro Sellin SVT

I polisregion Mitt ingår Gävleborgs, Uppsala och Västmanlands län. Eftersom det är fler ordningspoliser som är ute bland allmänheten så ökar upptäcktsrisken.

Förargelseväckande beteende genom offentlig urinering heter ordningsboten. Man får böta 800 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förargelseväckande beteende i Gävleborg

Mer i ämnet