Foto: SVT/Skärmdump från facebook

Ambulanspersonal får massivt stöd på facebook

Publicerad

Trots massiva protester har Region Gävleborg infört jourtid för ambulansen som ett led i besparingsåtgärder för verksamheten. Arbetsgivaren tog ett ensidigt beslut om att införa jourtiden utan att få med sig facken – men protesterna fortsätter. På bara några dagar har facebookgruppen som stödjer ambulanspersonalen i Gävleborg fått 20.000 medlemmar.

– Det är lite omtumlande att gruppen har fått sånt genomslag. Det är fantastiskt, jag trodde inte det skulle gå så fort, säger Marie-Louice Larm, som så sent som i tisdags skapade gruppen ”Vi som stödjer ambulanspersonalen i Gävleborg”.

En timme efter att gruppen skapats hade den 400 medlemmar.

– Sen bara exploderade det och blev flera tusen. Det är folk från hela landet som har gått med, det är ju många som passerar genom länet eller som har vänner och bekanta i området, säger hon.

Frågan berör alla

Det var när några av hennes vänner som jobbade inom ambulansen berättade att de skulle sluta som Marie-Louice reagerade. Bland annat skrev Monica Andersson ett inlägg på facebook om att hon skulle lämna jobbet.

– Först blev jag illa berörd när några vänner skrev att de skulle säga upp sig. Men det finns också andra orsaker. Det kan hända saker, jag har själv varit med om en trafikolycka och varit nära att förlora min dotter. De gör ett jätteviktigt jobb.

De flesta berörs av ambulansens arbete på ett eller annat sätt, menar hon.
– Alla har någon anknytning till någon händelse där en släkting eller bekant råkat ut för något.

”Viktigt att rösterna inte tystnar”

Men vad vill du att engagemanget i gruppen ska leda till?

– Jag vill att det ska leda till ett ändrat beslut framför allt. Det är viktigt att rösterna inte bara tystnar. Det ska påminnas hela tiden, så att det inte försvinner ner i nån byrålåda.

Vad är lösningen som du ser det?

– Att de backar i sitt beslut. Det är ett galet beslut, att personalen får jobba mer tid, samtidigt som de ska ha mindre betalt för det. Det är inte skäligt. Jag hoppas det här lever kvar tills beslutsfattarna släpper sin prestige. För jag tror det handlar om det.

”Inga planer på att omvärdera”

SVT Nyheter Gävleborg har tidigare pratat med Helena Björkman, som är divisionschef för Division Operation och Diagnostik. Hon berättade då bland annat att man rekryterat nya medarbetare.
– Vi har i dagsläget inga planer på att omvärdera det här beslutet, sa hon då.

– Jag är övertygad om att vi har professionella och kompetenta medarbetare som innebär att man som befolkning kan känna sig trygg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Länets ambulanser

Mer i ämnet