Foto: Jessica Gow/TT

Andelen skolkare har fördubblats i Hofors

Uppdaterad
Publicerad

22,6 procent av gymnasieeleverna i Hofors fick indraget studiestöd på grund av frånvaro förra läsåret. Det är en fördubbling jämfört med läsåret 2017/2018. Det visar nya siffror från CSN.

9,6 procent av alla gymnasieelever i Gävleborg fick studiebidraget indraget förra läsåret, också det, nästan en fördubbling på tre år.

Stor ökning i hela landet

I hela Sverige uppger CSN att andelen med ogiltig frånvaro har ökat på fristående skolor, men varit oförändrad på kommunala skolor. 
– På friskolorna ser vi både ett ökat antal elever och en högre andel med ogiltig frånvaro. Det får genomslag på andelen med indraget studiebidrag totalt sett, säger Andreas Dahlkvist, analytiker hos CSN i ett pressmeddalande.

Fler pojkar än flickor

64 procent av samtliga skolkare i landet är pojkar, 36 procent är flickor. Det är också vanligare att utländska medborgare blir av med studiebidraget jämfört med studerande som är svenska medborgare.

Andel elever med indragen studiehjälp per kommun

Visa

Bollnäs: 4,5 %

Gävle: 14,9 %

Hofors: 22,6 %

Hudiksvall: 6,5 %

Ljusdal: 4,4 %

Nordanstig: 0 %

Ockelbo: 0 %

Ovanåker: 0 %

Sandviken: 5,5 %

Söderhamn. 5,9%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer