Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör lärare från både Ljusdal och Hudiksvall som hellre skulle utöva civil olydnad eller säga upp sig, snarare än att rapportera papperslösa elever till myndigheterna. Foto: Lari Honkanen/SVT

Lärare från Hälsingland vill inte rapportera papperslösa: ”Absolut inte ok”

Publicerad

Lärare från både Ljusdal och Hudiksvall skulle hellre utöva civil olydnad eller säga upp sig, än att rapportera papperslösa elever till myndigheterna.

– Skolan är ju elevernas trygga hamn, säger Catharina Vick grundskolelärare i Ljusdal.

– Det känns absolut inte ok, säger Annika Englund, grundskolelärare i Ljusdals kommun.

Det lagförslag som ingår i Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna går ut på att offentliganställda ska anmäla papperslösa till polismyndigheten och Migrationsverket. Detta som ett sätt att komma åt det skuggsamhälle av människor som inte har laglig rätt att vistas i Sverige.

När lärare från Ljusdal, Nordanstig och Hudiksvall samlades på en kurs för fackliga ombud, passade SVT på att prata med några av dem, för att pejla in attityder gentemot det nya lagförslaget.

”Det är helt befängt”

– Jag tycker att det är helt befängt att vi som lärare ska behöva anmäla elever, säger Annica Andersson, vuxenlärare i Hudiksvall.

Men är det inte viktigt att hela offentligheten drar åt samma håll?

– Då finns det viktigare frågor där det offentliga behöver dra åt samma håll, svarar Annica Andersson.

Hör hur Annica och andra lärare resonerar kring att anmäla papperslösa elever i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.