Äppelträdet i Sofiaparken kan huggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart det numera kända äppelträdet i Gävle kan komma att huggas ner enligt dom från mark- och miljödomstolen.

Efter många turer så kom i dag domen från mark- och miljödomstolen i Östersund gällande det jättestora och cirka 200 gamla äppelträdet i Sofiaparken i Gävle.

Mark- och miljödomstolen avslår samtliga överklaganden av bygglovet för sju radhus i parken, vilket betyder att det numera kända äppelträdet som står i Sofiaparken kan komma att huggas ner för att man skall kunna genomföra radhusbyggandet.

Äppelträdet i Gävle

Detaljplanen har prövats i alla instanser och har vunnit laga kraft.

– Där skulle man rätteligen beaktat äppelträdet i den processen. Det är kanske inte gjort. Vi kan inte överpröva det, eftersom detaljplanen är lagakraftbunden, säger Lars-Göran Bennmarker, rådman om beslutet.

”Sorgligt på något sätt”

Bygglovet överklagades till Länsstyrelsen som i sin tur gav kommunen rätt. Sedan överklagade Naturskyddsföreningen samt två privat personer beslutet till mark- och miljödomstolen.

Vad är din spontana kommentar till dagens dom?

– Det är sorgligt på något sätt, vi anser att det är ett värdefullt objekt, säger Per-Olof Erickson från Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län till SVT Nyheter Gävleborg.

Kommer ni att överklaga domen?

– Vi får se hur vi gör, vi måste prata ihop oss.

Domen kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen fram till den 9 december, innan dess får ingenting göras på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äppelträdet i Gävle

Mer i ämnet