På lång sikt ska Arla nu ha en nollvision för avvikelser i god djurvälfärd (gården på bilden har ingen koppling till artikeln). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arla ska fokusera mer på djuromsorg – sätter nollvision

Publicerad

Förtroendet för mejerijätten Arla fick en kraftig törn efter skandalen en mjölkgård i Hälsingland där magra, smutsiga kor hölls i eländiga förhållanden trots kontroll och mängder av anmälningar till länsstyrelsen. Större vikt ska nu läggas vid djurens välfärd, säger företaget.

SVT Nyheter Gävleborg och Uppdrag granskning kunde avslöja de allvarliga missförhållandena på gården i januari i år. Då svarade mejeriföretaget att man nyligen gjort en revision på gården och att den inte visade på ”några allvarliga brister”.

Arla Foods nylanserar nu sitt program för kvalitet och kontroll. De fyra delarna som ingår är: Mjölkkvalitet och livsmedelssäkerhet, djurvälfärd, klimat och natur, samt människor. Programmet som kallas ”Arlagården” har funnits i 13 år men har uppdaterats under de två senaste åren.

Satsar på djurkontroller

Nu ska det bli större fokus på djuromsorg, med målet ”noll avvikelser från god djurvälfärd”. Bland annat ska hull, hälta, skador och renhet hos varje ko bedömas av bonden fyra gånger per år.

”Vi vet att saker kan hända, särskilt när man har med djur att göra, och att inget system är vattentätt, men vi kommer att arbeta hårt för att stötta, hjälpa och bidra till att alla kor mår bra” skriver Patrik Hansson, vd för Arla Sverige, i ett pressmeddelande.

Egenkontroller basen

Inom Arla Foods finns 9 700 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Dessa ska genom egna kontroller se till att de uppfyller kraven i programmet, vilket i sin tur kontrolleras med stickprov och externa revisioner.

Tidigare har det uppenbarligen inte räckt med egenkontroller och revisioner. Vad är skillnaden nu?

– Skillnaden är fler kontroller, analyser, uppföljningar och att vi lättare hittar gårdar med problem, svarar Erik Bratthall, presschef för Arla Sverige.

Kontrollerna ska jämföra mjölkanalyserna som görs vid varje leverans.

– Det ger oss de verktyg vi behöver för att hitta gårdar med problem i ett mycket tidigare skede. Detta ger oss en väldigt bra bild av djuromsorgen vilket gör att vi kan agera snabbare och mer kraftfullt om det uppstår problem, säger Erik Bratthall.

Här nedan hittar du länken till alla SVT-artiklar om skandalen på mjölkgården.

Vad innebär Arlas ”externa revisioner”?

Presschef Erik Bratthall på Arla Sverige svarar så här:

– Det betyder att det görs regelbundna kontroller av en extern part, plus oanmälda besök och stickprovskontroller. Arla anlitar SGS, ett schweiziskt företag, för revisionerna i alla sju ägarländer. SGS har lång erfarenhet av att utföra kontroller på gårdar och har ett mycket bra renommé.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arlagården

Mer i ämnet