Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är turerna efter SVT:s avslöjande om brister i djurhållningen på Arlagården Foto: SVT

Arlabonden i Hälsingland får djurförbud av länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Två månader efter den friande domen från djurplågeri mot Arlabonden i Hälsingland har nu länsstyrelsen i Gävleborg beslutat att ge bonden djurförbud. Det är inte ett totalt djurförbud.

Länsstyrelsen i Gävleborg förbjuder Arlabonden i Hälsingland att ha hand om klövbärande djur eftersom han under en lång tid haft en djurhållning som inte når upp till djurskyddslagstiftningens krav. Men det är inget totalt förbud, länstyrelsen ger följande undantag:
Arlabonden får hålla 30 nötkreatur, det får bara vara nötkreatur som inte är mjölkkor och de måste hållas på den adress där bonden är folkbokförd.

Begränsad förmåga

– Länsstyrelsen bedömer att du har begränsad förmåga att ha hand om klövbärande djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

– Förutsättningar föreligger därför att förbjuda dig att ha hand om fler än 30 nötkreatur och att du inte får hålla nötkreatur för mjölkproduktion Förbudet får anses stå i rimlig proportion till de olägenheter som kan antas uppstå för dig.

Bonden får nu sex veckor på sig att göra sig av med de djur som omfattas av förbudet. Djurförbudet är gäller tills vidare och är inte tidsbegränsat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arlagården

Mer i ämnet