”Frågan splittrar bygden” – blandade känslor i Norrsundet

Uppdaterad
Publicerad

I Norrsundet, som kommer att få Utposten 1 i synfältet utanför sin kust, är känslorna blandade. Det är en het fråga och byborna är kluvna inför den enorma parken vars vara eller inte vara kan avgöras på måndag.

Vi åkte till Norrsundet för att höra vad några som bor där säger och tycker om vindkraftparkerna. Nere på Fyren repeterar en dragspelstrio den här fredagen, med bland annat Håkan Löfgren på bas och Stig Edvinsson på dragspel.

– Jag vill inte ha dem, säger Håkan Löfgren mellan några basgångar.

Vindkraft i Gävleborg

– Vi behöver vindkraften och jag är för den, säger Stig Edvinsson. Däremot har jag under det sista halvåret blivit tveksam till Utposten, därför att det håller på att splittra en bygd i tyckandet.

– Jag hoppas verkligen inte att det blir av, de kan bygga dem längre ut i havet, säger Karin Ivares.

– Det är positivt för att jag tycker om vindkraft, men det är negativt för fiskarna här i Norrsundet och då måste jag ifrågasätta det hela plus att jag inte tycker om att det kan bli utländska ägare, säger Bosse Nordgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet