Ingen dom för Fikru Maru – återigen uppskjutet

Uppdaterad
Publicerad
Under tisdagen var det återigen sagt att domstolen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba skulle avkunna dom mot Hudiksvallsläkaren Fikru Maru, som sitter fängslad sedan maj 2013.

Nu på morgonen meddelade dock domstolen i Addis Abeba att man återigen skjuter på dom/beslut i fallet Fikru Maru. Nästa utsatta datum är kommande onsdag, den 2 maj.

– Mycket upprörande, säger Fikru Marus svenska advokat Hans Bagner till SVT Nyheter Gävleborg, i en första kommentar om dagens besked.

Var hoppfull inför förhandlingen

Inför förhandlingarna såg försvaret hoppfullt på ett besked.

– Vi vill ju tro att chanserna att ska vara lite större den gången, säger Fikru Marus svenske advokat Hans Bagner till SVT Nyheter Gävleborg, luttrad efter otaliga tidigare satta datum som slutat med att hela målet, eller väntade beslut, skjutits upp.

– Det finns en hygglig chans att det kommer en dom här gången, menar han, då en del politiska förändringar skett i landet den senaste tiden.

Ny premiärminister

– Bland annat har den den etiopiska regeringen har utsett en blivande ny premiärminister: Abiye Ahmed ersätter Hailemariam Desalegn som avgick förra månaden, och det är möjligt att han vill visa en annan politisk inriktning än den tidigare. Och det skulle kunna gynna Fikru Maru, säger Hans Bagner, Fikru Marus svenska advokat.

Dessutom har Etiopiens ambassadör varit uppkallad tilll svenska utrikesdepartementet med anledning av de upprepade dröjsmål som präglat rättsprocessen mot Fikru Maru.

Inledningsvis var Fikru Maru anklagad för mutbrott, men är nu under åtal för terroristbrott som ska ha begåtts under fängelsetiden.

Fikru Marus dotter Emy, som hela tiden kämpat för att pappan skall bli fri, har återigen rest till Etiopien för att vara på plats i domstolen på tisdagsmorgonen, när beslut – eller dom – avkunnas. Svenske ambassadören Torbjörn Pettersson kommer också att vara på plats i rättssalen under tisdagen, skriver helahalsingland.se

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Fikru Maru

Mer i ämnet