Foto: SVT.

Åtta års fängelse för skotten på Nordost i Gävle

Publicerad

I februari sköts en man med flera skott på Nordost i Gävle. Nu döms tre personer för inblandning i händelsen. En 24-åring döms till åtta års fängelse för att ha avlossat skotten.

Gävle tingsrätt dömer samtliga tre åtalade i fallet om skotten på Nordost den 10 februari. 24-åringen döms för synnerligen grov misshandel, grovt vapenbrott, grovt rån och narkotikabrott.

Avlossade tio skott

24-åringen avlossade totalt tio skott varav fyra skott träffade 23-åringen. Bland annat i båda låren. 24-åringen döms även för grovt rån då han tagit minst 500 kronor från offret i samband med skjutningen.

Enligt den skjutne handlade det om 15 000 -16 000 kronor i 500-kronorssedlar.

De andra två åtalade, 25 och 20 år gamla, döms för grovt vapenbrott och narkotikabrott till två år och tre månaders fängelse, samt ungdomsvård för narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Tysthetskultur

Enligt rätten har trovärdigheten hos samtliga inblandade i fallet varit begränsad, då alla rör sig i en kriminell miljö där en tysthetskultur råder. 

Bevismaterialet har dock varit ambitiöst och robust enligt rätten, vilket har lett till domsluten ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutning i Gävle

Mer i ämnet