Vittnen såg hur en bil försvann från Nordost, senare kraschade den på Staketgatan. Foto: Läsarbild

Fyra års fängelse för skjutning på Nordost

Publicerad

En 28-årig man från Gästrikland döms för en skjutning på Nordost i Gävle i mars. Motivet ska ha varit hämnd för en tidigare skottlossning i området.

Enligt Gävle tingsrätt är det utrett att 28-åringen befann sig på Nordost den 19:e mars för att leta efter den person som misstänks ha skjutit en anhörig till 28-åringen.

Där möter 28-åringen tre personer som han skjuter mot när de inte kan hjälpa honom att hitta den han letar efter. Sju skott avlossas, två träffar en av personerna i benet.

Skjutning i Gävle

Därefter ser vittnen hur skytten hoppar in i en bil och flyr. Kort därefter kraschar bilen i närheten, på Staketgatan.

28-åringen nekar till inblandning i skjutningen, han påstår sig ha varit i Gävle i narkotikaaffärer. På bilens krockkudde som löste ut i samband med kraschen hittas dock blod som matchar hans DNA och i bilens GPS har polisen kunnat se att den har befunnits sig på Nordost vid tiden för skotten.

Även telefonavlyssning på personer som förekommer i utredningen kring den tidigare skjutningen styrker att 28-åringen är gärningsmannen, och att motivet var att leta efter sin anhöriges misstänkte gärningsman.

Bedöms som grov misshandel

28-åringen döms för grov misshandel, grov olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen och grovt vapenbrott. Förutom fyra års fängelse ska han betala drygt 55 000 kronor i skadestånd till den skjutne mannen.

Ytterligare en person hemmahörande i Örebro frikänns från misstankarna om att ha varit med vid skjutningen, men döms för flera andra brott till sex månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i Gävle

Mer i ämnet